Ταυτότητα Αυτοκινήτου | |
---|---|
Μάρκα | Hyundai |
Μοντέλο | Kona |
Segment | B-SUV |
Power Train | Βενζίνη |
Korean Powerhouse
Το 2021 ήταν πιθανότατα η πιο «δυνατή» χρονιά για την Hyundai. Μέσα σε αυτό το καταραμένο -λόγω Covid- έτος λάνσαρε μία πληθώρα μοντέλων, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά πολύπλευρο roster. Ξεκίνησε με τα νέα i20 και Tucson, συνέχισε στα μέσα της χρονιάς με το νέο Bayon και το ανανεωμένο Kona και λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς έβαλε στη διαπασών το “You Could be Mine” των Guns N' Roses και λάνσαρε τους «τρεις μάγους με τα όπλα», i20 N, i30 N facelift και Kona N! Τα i30 N και i20 N -όπως μπορείτε να διαβάσετε στις δοκιμές μας- απέδειξαν ότι η Hyundai είναι παραπάνω από ικανή να δημιουργήσει ένα ενθουσιώδες hot-hatch, αλλά ένα SUV επιδόσεων είναι κάτι διακριτικά διαφορετικό. Πρέπει να προσφέρει μια πιο πρακτική πλευρά για να συμπληρώσει τις αρετές και συγκινήσεις που γνωρίζουμε ότι τα μοντέλα της μάρκας που έχουν αναπτυχθεί στο Nurburgring μπορούν να προσφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι το Kona N είναι ένα καυτό crossover με συμβιβασμούς; Το αντίθετο! Το μικρό SUV της Hyundai έχει γράψει 490 γύρους στο Nurburgring κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του για να έχει την ιδανική ισορροπία οδηγικής αίσθησης, παραπάνω από ικανής ανάρτησης, φρένων και τιμονιού, χωρίς να είναι υπερβολικά σκληρό στην καθημερινότητα. Τα κατάφεραν; Διαβάστε παρακάτω...
Not your typical SUV
Το Kona N είναι άκρως τσαμπουκαλεμένο εμφανισιακά και «φωνάζει» ότι δεν είναι ένα τυπικό SUV. Μπορείς να το πεις οτιδήποτε άλλο εκτός από διακριτικό, βαμμένο στην εξαιρετική απόχρωση Performance Blue, με τα τεράστια αυτοκόλλητα με το χαρακτηριστικό Ν στις πόρτες. Το design ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία από τα i20 N και i30 N με τα κόκκινα σιρίτια περιμετρικά του bodykit, με τους προφυλακτήρες να είναι πολύ πιο επιθετικοί, με μεγάλες εισαγωγές αέρα και τη μπροστινή μάσκα να διαφοροποιείται σημαντικά συγκριτικά με τα απλά Kona. Στο πίσω μέρος, ο διαχύτης με τις δύο απολήξεις της εξάτμισης και η μεγάλη αεροτομή ολοκληρώνουν το race-inspired προφίλ. Παρόλο που το Kona N έχει διαστάσεις -και αξιώσεις- SUV, είναι φτιαγμένο κυρίως για ασφάλτινο τερέν και κατά συνέπεια είναι αποκλειστικά προσθιοκίνητο. Τα φουσκωμένα φτερά κάνουν χώρο για τις σφυρήλατες -και ελαφριές- ζάντες των 19in με τα χαμηλοπρόφιλα (235/40), ειδικά εξελιγμένα, ελαστικά της Pirelli και την χαμηλωμένη ανάρτηση να είναι τα κύρια στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα ένα SUV. Είναι ένα ψηλωμένο hot-hatch.
Περνώντας στο εσωτερικό, ο μυημένος θα εκτιμήσει τα όμορφα καθίσματα με την επένδυση δέρματος-suede. Κρατάνε πολύ καλά το σώμα χωρίς να κουράζουν σε μεγάλες αποστάσεις. Η θέση οδήγησης του Kona N μου είχε κακοφανεί μπαίνοντας έπειτα από τα i20/i30 N στην πίστα των Μεγάρων, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ καλή για SUV, αν και δεν κατεβαίνουν όσο τα Recaro του Puma ST. Το layout του ταμπλό είναι γνωστό από τις υπόλοιπες εκδόσεις του Kona και τα περισσότερα συστήματα ελέγχονται από την εξαιρετική και χορταστική οθόνη αφής 10,25in, με τον κλιματισμό και τα θερμαινόμενα καθίσματα να ρυθμίζονται από φυσικούς διακόπτες. H οθόνη δεν προσφέρει μονάχα τις απαραίτητες πλέον δυνατότητες σύνδεσης με τα smartphone σας, αλλά πάει ένα βήμα παρακάτω, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της Hyundai στα N προϊόντα της, καθώς υπάρχει ξεχωριστό μενού με οδηγίες για οδήγηση σε πίστα, δυνατότητα χρονομέτρησης Lap timer, G-meter και πολλά ακόμα.
Η συναρμογή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και πολύ δύσκολα θα ακούσεις κάτι να τρίζει έστω και λίγο, όμως τα πλαστικά στο ταμπλό και οι επενδύσεις των θυρών είναι σκληρά, κάτι που δεν ενοχλεί όταν έχεις πληρώσει 20.000 ευρώ για ένα απλό Kona, στις €42.990, όμως, κάθε άλλο παρά εντυπωσιάζουν. Οι σπορ λεπτομέρειες είναι αρκετές για να διαφοροποιήσουν την εικόνα του Kona N και εστιάζουν στο τριάκτινο τιμόνι με το διάτρητο perforated δέρμα, τον επιλογέα για το αυτόματο κιβώτιο και τα πεντάλ με επένδυση αλουμινίου. Η οθόνη 10,25in του πίνακα οργάνων γεμίζει με φλόγες κατά την εκκίνηση και το head-up display θυμίζει video game, όταν έχεις βάλει ένα από τα σπορ προγράμματα οδήγησης. Εμένα όμως δεν με βόλεψαν ποτέ αυτές οι λύσεις, με το πλαστικό τζαμάκι να εξέχει από το ταμπλό, γι' αυτό και το είχα πάντα απενεργοποιημένο.
280Ps...
Το 2018, έπειτα από την επιτυχία του i30, άρχισε να φημολογείται η εξέλιξη του Kona N. Ο επικεφαλής του N division της Hyundai, Albert Biermann, έδωσε εντολή στην ομάδα των μηχανικών του να επικεντρωθούν στο Kona, παρόλο που το project δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση. «Τους είπα (στους μηχανικούς) να κατασκευάσουν το αυτοκίνητο και θα δούμε τι θα γίνει με την έγκριση. Πρέπει να έχει το σύστημα κίνησης του i30 N. Φυσικά, μπορούμε να δώσουμε στο Kona διαφορετικές προδιαγραφές για την ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης, αν και υπάρχουν κάποια κοινά εξαρτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, επειδή θα είναι και αυτό προσθιοκίνητο». Όλοι περιμέναμε μία detuned έκδοση του 2.0T-GDi πιθανόν με 250Ps, όμως ο κύριος Biermann μας διέψευσε και πήγε το project full-on, χρησιμοποιώντας τα κορυφαία μηχανικά της έκδοσης Performance του i30 N.
Μιλάμε δηλαδή για τον ίδιο δίλιτρο κινητήρα που αποδίδει 280Ps με τα 40kgm ροπής, που στην ανανεωμένη του μορφή δεν είναι είδηση τα 5 άλογα που τσίμπησε ή τα 4kgm ροπής, είναι ότι πήρε ισχύ εκεί που χρειαζόταν, στις μεσαίες και ψηλές rpm. Νέο turbo με μεγαλύτερη φτερωτή στο συμπιεστή, μεγαλύτερο intercooler και διαφορετικό πρόγραμμα στην ECU έφεραν την «επιπεδοποίηση» της καμπύλης ροπής για μεγαλύτερο φάσμα rpm. Η κίνηση φτάνει στους μπροστινούς τροχούς μέσω του 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη που διαθέτει τρεις λειτουργίες, με ονομασίες από τους πιο Geek μαρκετίστες: N Power Shift, N Grin Shift και N Track Sense Shift. Το πρώτο ελαχιστοποιεί την πτώση της ροπής κατά τις αλλαγές με το γκάζι πατημένο άνω του 90%, το N Grin Shift ενεργοποιείται από το dedicated κουμπί στο τιμόνι και αυξάνει την απόδοση του κινητήρα (κατά 10Ps) για 20sec και το N Track Sense Shift λαμβάνοντας τιμές από τους πολλαπλούς αισθητήρες επιλέγει αυτόματα όχι μόνο την ιδανική σχέση, αλλά και την ιδανική στιγμή της αλλαγής σχέσης στο αυτόματο κιβώτιο. Αυτές οι λειτουργίες είναι features που συναντάμε συνήθως σε πολύ πιο ακριβές σπορ κατασκευές και είναι μεγάλη «μαγκιά» της Hyundai που τις κάνει διαθέσιμες στο «ευρύ κοινό».
Ένα crossover για πίστα!
Όπως είδαμε οι τεχνικές περγαμηνές του Kona N είναι εξαιρετικές, ας δούμε όμως πώς αυτές μεταφράζονται στο δρόμο. Ξεκινάς αναγνωριστικά στο πρόγραμμα Normal από τα 5 συνολικά και καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτό δεν είναι ένα τυπικό crossover. Όχι δεν είναι το δυνατό τράβηγμα του κινητήρα ή το βαρύ μπάσο της εξάτμισης, αλλά η σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης. Τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ είναι στο στάνταρ εξοπλισμό, αλλά ακόμα και στην πιο comfort ρύθμιση τους απέχουν αρκετά από τον οικογενειακό χαρακτήρα. Η ανάρτηση δεν είναι υπερβολικά σκληρή, δεν αντιδράει ξερά σε καμία ανωμαλία, αλλά πρέπει να είσαι petrolhead οικογενειάρχης για να δικαιολογήσεις στη σύζυγο ότι είναι φυσιολογικό το διάβασμα των ανωμαλιών σε αντίθεση με το B-SUV της φιλενάδας της. Στο τυπικό Αθηναϊκό οδόστρωμα θα βρεθείς συχνά-πυκνά να κάνεις σλάλομ αποφυγής λακούββων για να μην φας καμία Michael Kors τσαντιά στο κεφάλι. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσεις την επιλογή των μηχανικών της Hyundai για την αποκλειστική επιλογή τους, με το αυτόματο κιβώτιο που προσδίδει πολύτιμους πόντους άνεσης και ξεκούρασης στην καθημερινότητα. Είναι ένα από τα καλύτερα διπλοσύμπλεκτα σασμάν που έχω οδηγήσει και το συγκρίνω μονάχα με το M-DCT της BMW. Αλλάζει ταχύτατα και πολύ ομαλά και δεν έχει τους μικρούς «χαζούς» δισταγμούς στην κίνηση με πολύ χαμηλές ταχύτητες, γνωστό κουσούρι των DSG.
Το τιμόνι με τη χοντρή στεφάνη έχει νέα χαρτογράφηση για την ηλεκτρονική κρεμαγιέρα, με τα φρένα να αποτελούνται από μονομπλόκ δίσκους, διάστασης 360mm μπροστά και 314mm πίσω. Πατάω ένα εκ των δύο γαλάζιων κουμπιών στο τιμόνι και ενεργοποιώ το πρόγραμμα N Custom που έχω επιμελώς setάρει από την οθόνη με κινητήρα, κιβώτιο και εξάτμιση στο Sport+, ανάρτηση στο Normal και τιμόνι στο Sport. Το απλό -όχι custom- πρόγραμμα N που θέτει όλες τις παραμέτρους στο Sport+ είναι υπερβολικό για το δρόμο και θεωρώ ότι είναι μόνο για περιβάλλον πίστας. Αν και δεν νομίζω ότι θα πάει κάποιος να τρέξει σε trackday με Kona, παρότι το N θα νιώθει πραγματικά άνετα σε τέτοιο περιβάλλον.
Ανεβάζω ρυθμό και συνειδητοποιώ αμέσως το λίγο πιο έντονο φιλτράρισμα από το σύστημα διεύθυνσης σε σχέση με τα i20 N και i30 N. Λογικό θα μου πεις εφόσον μιλάμε για crossover. Είναι πολύ ακριβές, υπολείπεται όμως σε «ζωντάνια» σε σχέση με το Puma ST, τον πιο κοντινό ανταγωνιστή του Kona N μαζί με το VW T-Roc R. Το βάρος ξεπερνάει ελαφρώς τα 1.500kg και φαίνεται. Δεν αντιδράει τόσο γρήγορα στις απότομες εναλλαγές διεύθυνσης όσο το κορυφαίο Puma, όμως κινητήρας και κιβώτιο είναι απλά σε άλλη κατηγορία. Αν βρίσκεσαι στα σπορ προγράμματα, ανταποκρίνεται ακόμα και σε μικρές πιέσεις γκαζιού και έχει δύναμη πρακτικά παντού. Το lag είναι ελάχιστο και συναντάται μόνο μέχρι τις 2.600rpm. Με το Launch control ενεργοποιημένο εκτοξεύεται στα 100km/h σε μόλις 5,5sec. Το ταχύτατο 8άρι με την κλειστή κλιμάκωση -μέχρι και την 6η ταχύτητα- κολακεύει το εκρηκτικό προφίλ και όντας κιβώτιο με σπορ «περγαμηνές» δεν ανεβάζει αυτόματα σχέση, αν φτάσεις τον κόφτη. Το Kona N σε κάνει να ξεχνάς την απόσταση από το έδαφος και σε προκαλεί να το οδηγήσεις ακριβώς όπως ένα hot-hatch. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με το Kona N να σηκώνει εύκολα τον πίσω εσωτερικό τροχό, διατηρώντας πάντα εξαιρετική ισορροπία μέσα στη στροφή. Ναι, φυσικά και έχει το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό N Corner Carving που κάνει ό,τι μπορεί για να κατεβάσει αποτελεσματικά την ισχύ στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αισθητό torque steer κατά την πλήρη επιτάχυνση.
Είναι ένα σύνολο πραγματικά ακλόνητο που μπορεί να διατηρήσει πολλά χιλιόμετρα στις στροφές, χωρίς ποτέ να προβληματίσει, αρκεί ο οδηγός του να έχει γνώσεις και μυαλό. Το ESP είναι εξαιρετικά ρυθμισμένο, ενώ τα δυνατά φρένα «είναι πάντα εκεί» για να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση, επιβραδύνοντας ταχύτατα το αμάξωμα. Αν όμως ξεχαστείς και εξαντλείς τα υψηλά αποθέματα ισχύος του δίλιτρου μοτέρ, θα δυσκολευτείς να δεις νούμερα κατανάλωσης κάτω από τα 12-13lt/100km. Αυτό μαζί με το μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου περιορίζουν την ακτίνα δράσης του Kona N στον αυτοκινητόδρομο, τουλάχιστον με γρήγορους ρυθμούς και στα πιο σπορ προγράμματα. Στο Normal ή στο Eco και με κάποια σύνεση στο γκάζι θα δεις τιμές γύρω στα 9-9,5lt/100km.
Το Kona N είναι η έκπληξη της Hyundai για την niche κατηγορία των “καυτών crossover”. Η ένταξη σε αυτή την κατηγορία μπορεί να σε κάνει να αντιμετωπίσεις την αυξημένη απαίτηση του κινητήρα για καύσιμο και την αρκετά σκληρή ανάρτηση. Τα €42.990 του Kona N ακούγονται πολλά σε σχέση με τα €35.900 του Puma ST που είναι εξαιρετικό οδηγικά, υπολείπεται όμως σημαντικά σε επιδόσεις και εξοπλισμό. Αν το συγκρίνουμε με το αντίστοιχα ισχυρό γρήγορο SUV της VW, το T-Roc R, το Kona N είναι €7.900 φθηνότερο, με το Γερμανικό μοντέλο να διαθέτει όμως σύστημα τετρακίνησης. Το Kona N συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία τις σπορ επιδόσεις με τις αρετές που προσφέρει ένα πεντάπορτο crossover. Ταχύτατο, συμμετοχικό και ενθουσιώδες, εστιάζει σε ένα ειδικό κοινό που μπορεί να δώσει το υψηλό αντίτιμο των 42.990 ευρώ για να έχει το πιο hot από τα hot-crossovers.
Τιμή βασικής έκδοσης Kona N 2.0TGD-i N-DCT 280Ps: €42.990
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
Μας άρεσε | Δεν μας άρεσε |
---|---|
Απόδοση κινητήρα | Τιμή |
Επιδόσεις | Σκληρή ανάρτηση για να αποτελέσει «οικογενειακό» |
Λειτουργία κιβωτίου | Κατανάλωση |
Οδηγική συμπεριφορά | |
Εξοπλισμός |
Τεχνικά Χαρακτηριστικά | ||
---|---|---|
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ | ||
Τύπος | Τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας σε σειρά με μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενος μεταβλητός χρονισμός E-CVVT | |
Κυβισμός | 1.998cc | |
Διάμετρος x Διαδρομή | 86mm x 86mm | |
Σχέση Συμπίεσης | 9,5 | |
Τροφοδοσία | Άμεσος ψεκασμός, υπερτροφοδότης καυσαερίων | |
ΑΝΑΡΤΗΣΗ | ||
Εμπρός | Γόνατα MacPherson, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, αντιστρεπτική ράβδος | |
Πίσω | Διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, αντιστρεπτική ράβδος | |
ΜΕΤΑΔΟΣΗ | ||
Κίνηση | Στους εμπρός τροχούς | |
Κιβώτιο | Αυτόματο N-DCT 8 σχέσεων | |
Διαφορικό | Περιορισμένης ολίσθησης ηλεκτρονικά ελεγχόμενο e-LSD | |
ΦΡΕΝΑ | ||
Εμπρός | Αεριζόμενοι δίσκοι 360x30mm με μονοπίστονες δαγκάνες | |
Πίσω | Αεριζόμενοι δίσκοι 314x20mm με μονοπίστονες δαγκάνες | |
ΤΡΟΧΟΙ | ||
Ζάντες | 8,5Jx19in | |
Ελαστικά | 235/35 | |
ΑΜΑΞΩΜΑ | ||
Μήκος (mm) | 4.340 | |
Πλάτος (mm) | 1.795 | |
Ύψος (mm) | 1.444 | |
Μεταξόνιο (mm) | 2.650 | |
Βάρος (kg) | 1.510 | |
Χώρος Αποσκευών (lt) | 381 | |
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ | ||
Ονομαστική Ισχύς (Ps/rpm) | 280/5.500-6.000 | |
Ονομαστική ροπή (kgm/rpm) | 40/2.100-4.700 | |
0-100km/h (sec) | 5,5 | |
Τελική Ταχύτητα (km/h) | 250 | |
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ | ||
C02 (gr/km) | 191 WLTP | |
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ | ||
Ονομαστική (lt/100km) | 8,4 WLTP | |
Δοκιμής (lt/100km) | 10,8 |