Ταυτότητα Αυτοκινήτου | |
---|---|
Μάρκα | Suzuki |
Μοντέλο | Ignis |
Segment | Α-Segment |
Η Πελοπόννησος αποτελεί την μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, προσφέροντας αναρίθμητα μέρη να επισκεφτείς και να απολαύσεις τις συνεχείς εναλλαγές τοπίου μεταξύ βαθύ γαλάζιου και έντονου πράσινου. Δεν έχει σημασία ποιο κομμάτι της Πελοποννήσου θα επιλέξεις, οι επιλογές είναι άπειρες και όπου και να καταλήξεις θα βιώσεις ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, την φύση και τις μοναδικές γεύσεις. Φυσικά και είναι αδύνατο να εξαντλήσεις όλες τις επιλογές σε ένα και μόνο οδοιπορικό, εκτός και αν η άδεια σου είναι 3 μήνες. Εμείς επειδή δεν είχαμε τέτοια πολυτέλεια, έπρεπε να «ρουφήξουμε» όσο το δυνατόν περισσότερες καλοκαιρινές στιγμές στις 10 ημέρες που είχαμε στα χέρια μας το πολυτάλαντο μικρό crossover της Suzuki. Το Ignis εξοπλισμένο με το υβριδικό σύστημα SHVS, το αυτόματο CVT κιβώτιο και την πανέμορφη απόχρωση Flame Orange Pearl Metallic, θα μας κρατήσει συντροφιά για περισσότερα από 900km περνώντας ουσιαστικά από 2 Νομούς με τελικό προορισμό την Ελαφόνησο.
Νομός Αρκαδίας
Τα 260lt του χώρου αποσκευών μπορεί να ακούγονται λίγα για μία οικογένεια, είναι όμως απόλυτα επαρκή για ένα ζευγάρι. Στην περίπτωση που η κυρία επιλέξει να πάρει 2 βαλίτσες (μία για ρούχα και μία για παπούτσια), με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ο χώρος αυτός μπορεί να φτάσει τα 1.100lt. Η ατμοσφαιρική έκδοση 1.2lt αποδίδει 83Ps, όμως το υβριδικό σύστημα προσθέτει μόλις 7kg, με το συνολικό βάρος να φτάνει μόλις τα 890kg. Με τον τρόπο αυτό το μικρό της Suzuki μπορεί να διατηρήσει με άνεση 120-130km/h με το air-condition σε πλήρη λειτουργία. Η αδυναμία του κινητήρα φαίνεται μόνο στις «απόπειρες» να επιταχύνεις σε αυτά τα χιλιόμετρα, πάντα με την ακουστική «διαμαρτυρία» του CVT. Αν όμως δεν το παίξεις ραλίστας με λάθος αυτοκίνητο, τόσο ο κινητήρας όσο και το κιβώτιο κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικά για ταξίδι.
Η Αρκαδία είναι ένας άκρως ηπειρωτικός νομός με πολλές ορεινές αλλά και αρκετές θαλάσσιες ομορφιές. Πρώτη στάση το Άστρος Κυνουρίας (170km από την Αθήνα) που αποτέλεσε τη βάση μας για την περιήγηση γύρω από την Αρκαδία. Η Κυνουρία, επαρχία της Αρκαδίας, συνορεύει μεταξύ του παραθαλάσσιου τμήματος με τον Αργολικό κόλπο και του ορεινού τμήματος στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα. Χωρίζεται στη Βόρεια Κυνουρία με πρωτεύουσα το Άστρος, και στη Νότια Κυνουρία με πρωτεύουσα το Λεωνίδιο. Για να φτάσετε στην παραθαλάσσια περιοχή της αρκαδικής Κυνουρίας, η πιο γρήγορη επιλογή είναι μέσω Άργους. Από το Άργος ως το Παράλιο Άστρος μεσολαβούν περίπου 25km με μπόλικες στροφές και ορισμένες απότομες διαβάσεις τρένων που περνούν από το δρόμο, απαιτώντας την συνεχή προσοχή του οδηγού.
Το Άστρος της Πελοποννήσου
Η πρώτη επαφή με το γαλάζιο του Αργολικού κόλπου θα γίνει στον οικισμό Κίβερι που βρίσκεται 4km νότια των Μύλων και 12km από το Άργος. Αν βιάζεστε για μια γρήγορη βουτιά πριν συνεχίσετε τη διαδρομή, ιδανικές μικρές ακρογιαλιές με βαθιά νερά θα βρείτε γύρω από το χωριό Ξηροπήγαδο. Ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον με καθαρή παραλία με βότσαλο, μπόλικα ενοικιαζόμενα δωμάτια/ξενοδοχεία, καθώς και αρκετές ψαροταβέρνες κατά μήκος της παραλίας και δίπλα στο λιμάνι. Φτάνοντας στον κόμβο Άστρους - Παράλιου Άστρους θα στρίψτε αριστερά προς τη θάλασσα.
Το Άστρος, στο βόρειο παραλιακό κομμάτι της Αρκαδίας, είναι γνωστό για τον ρόλο που έπαιξε στην Ελληνική Επανάσταση, όπου τον Μάρτιο του 1823 συγκλήθηκε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων για να ψηφίσει την αναθεώρηση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος. Σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ψαροχώρι των προηγούμενων δεκαετιών, έχει «τουριστικοποιηθεί» πλήρως και παραπέμπει περισσότερο σε μια μικρή μεγαλούπολη. Παρ' όλα αυτά, προσφέρεται για ήσυχες βόλτες στο όμορφο του λιμάνι, με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα, καθώς και για μικρές εξερευνήσεις στα γραφικά σοκάκια του. Η εύρεση θέσης για παρκάρισμα είναι δύσκολο task ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες και υπήρξαν πολλές φορές που ευλογήσαμε τα 3.700mm του αμαξώματος. Ανηφορίζοντας προς την κορυφή του λόφου θα συναντήσετε το κάστρο που βρίσκεται εκεί από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Συχνά αναφέρεται και σαν Κάστρο των Ζαφειρόπουλων. Ο χώρος του λιμανιού προσφέρεται για περπάτημα με τις ψαρόβαρκες, το υπαίθριο θέατρο, το άγαλμα της Γοργόνας Σθενώ και τον γραφικό φάρο, να προσδίδουν ένα νησιώτικο άρωμα στο Παράλιο του Άστρους. Στον παραλιακό δρόμο, υπάρχουν πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και bar για να χαλαρώσετε, πάντα με φόντο την θάλασσα. Να είστε όμως προετοιμασμένοι για συνωστισμό ιδιαίτερα στο peak της τουριστικής σεζόν. Στην ανατολική άκρη συναντάμε την παραλία Πόρτες, που «απλώνει» το αμμουδερό της τόξο από το λιμανάκι του Άστρους και νοτιότερα.
Αξίζει να περάστε μία βόλτα και από το Θεματικό Πάρκο Ελιάς «Θυρεάτις Γη», έναν πολυχώρο πολιτισμού και ιστορίας, που δημιουργήθηκε στο ΕΠΑΛ Αστρους, με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και μαθητών. Ακόμα μία στάση που αξίζει να κάνετε είναι στην Λίμνη του Μουστού που βρίσκεται περίπου 3km μετά το Άστρος. Έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, καθώς αποτελεί καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερά πηγών και απορρέει στον κόλπο του Άστρους με δύο κανάλια. Η περιβαλλοντική σημασία της λίμνης είναι τεράστια, ενώ λέγεται ότι εκεί υπήρχε το παλιό λιμάνι του Άστρους. Τα νερά της λίμνης είναι υφάλμυρα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων που εμπεριέχονται σε αυτά.
Τυρός
Συνεχίζοντας προς τα νότια της Πελοποννήσου, για τα επόμενα 20km απολαμβάνουμε μουσική στο σύστημα infotainment της Suzuki με την οθόνη αφής 7in που περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης και σύνδεση του Smartphone σου μέσω Bluetooth. Δεν διαθέτει εντυπωσιακά γραφικά ή άπειρες ρυθμίσεις, όμως το απλό μενού και οι χειροκίνητοι διακόπτες για το σύστημα κλιματισμού είναι θετικά στοιχεία, αφού στο ταξίδι σπάνια θα πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο. Ο παραθαλάσσιος οικισμό της Παραλίας Τυρού, θεωρείται ένας από τους ομορφότερους που έχει να επιδείξει η Πελοπόννησος. Το Κρυονέρι, το Ζαρίτσι, το Τηγάνι και η Τσέρφος, είναι μικρές, ήρεμες και σχετικά δυσπρόσιτες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και άσπρο βότσαλο ή ψιλή άμμο. Το Ignis σε καμία περίπτωση δεν είναι το τυπικό αυτοκίνητο πόλης, αφού τα 180mm απόστασης από το έδαφος επιτρέπουν άνετο πέρασμα από βατό χωματόδρομο, χωρίς τον φόβο να χτυπήσει το κάτω μέρος του αυτοκινήτου.
Η Παραλία Τυρού, είναι η δεύτερη μεγάλη πολιτεία της διαδρομής μετά το Παράλιο του Άστρους. Κατά μήκος της παραλίας του Τυρού υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, ταβέρνες και bars, ενώ οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί της περιοχής σερβίρουν φρέσκο ψάρι και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες στους παραθεριστές. Στις τοπικές νοστιμιές που επιβάλλεται να δοκιμάσετε είναι οι τσακώνικες δίπλες, οι χειροποίητες χυλοπίτες, τα τυροκομικά και οι λουκουμάδες.
Ένα από τα στολίδια της περιοχής στην περιοχή (6km από το Λεωνίδιο) είναι αναμφίβολα o ψαράδικος οικισμός της Σαμπατικής με το μικρό λιμανάκι και μία πολύ όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Τα παλαιότερα σπίτια του οικισμού βρίσκονται χτισμένα κυριολεκτικά επάνω στη θάλασσα και χρησίμευαν ως αποθήκες και προσωρινές κατοικίες των ψαράδων του μεσόγειου χωριού Πραματευτής. H ομώνυμη παραλία με τα πεντακάθαρα νερά, το γκρίζο βότσαλο και το όμορφο φυσικό περιβάλλον από ελιές και κυπαρίσσια, είναι μία από τις καλύτερες της Αρκαδίας. Στην παραλία βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας, ενώ στο όρμο δένουν πολλές ψαρόβαρκες προσφέροντας όμορφες γραφικές εικόνες. Το καλοκαίρι η κίνηση εδώ είναι παραδόξως αρκετά ζωηρή. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες με καλό ψάρι. Αν θέλετε περισσότερη ησυχία, αναζητήστε τα απόμερα ακρογιάλια Πραματευτή (νότια) και Λιβάδι (βόρεια).
Λεωνίδιο
Επόμενη στάση το Λεωνίδιο που βρίσκεται στις ακτές του Μυρτώου πελάγους και στη σκιά του όρους Πάρνωνα. Φτάνοντας στο Λεωνίδιο, θα αντικρίσεις έναν παραδοσιακό οικισμό προστατευμένο κάτω από έναν επιβλητικό βράχο, με την πινακίδα να γράφει «Καούρ Εκοκίατε» ή αλλιώς «Καλώς ήρθατε» στα «Τσακώνικα», την τοπική διάλεκτο που κρατούν σε μεγάλο βαθμό ζωντανή. Ο παραδοσιακός οικισμός εντυπωσιάζει με το πλήθος των αρχοντικών και των πύργων του, αλλά και με την τσακώνικη αρχιτεκτονική του. Μάλιστα, πολλά από τα αρχοντικά που υπάρχουν διάσπαρτα μοιάζουν με πύργους. Ο «Πύργος Τσικαλιώτη» κατασκευάστηκε το 1808 και είναι από τους πιο ξεχωριστούς. Πρόκειται για ένα αρχοντικό αμυντικής κατοικίας, με σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα, τουφεκίστρες σε όλους τους ορόφους και δωμάτιο με κρύπτη.
Το Λεωνίδιο, «ο Διονύσου Κήπος» του Παυσανία, είναι επίσης γνωστό για τα έθιμα της Λαμπρής και τη γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Οι τοπικές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Πιτάρι (χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο που ψήνεται στα κάρβουνα), η Τσακώνικη πίτσα, το μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα και το γαλακτομπούρεκο με την πλούσια κρέμα. Στην Πλάκα, επίνειο του Λεωνιδίου, ο επισκέπτης θα αντικρίσει όμορφες εικόνες με πρώτο πλάνο το λιμάνι και την παραλία του Λάκκου. Η Πλάκα, τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός, όπου αγκυροβολούν δεκάδες ιστιοφόρα, θυμίζοντας έντονα νησί. Λίγο έξω από το Λεωνίδιο, βρίσκεται η Μονή Έλωνα, η οποία θυμίζει πολύ τα Μετέωρα, καθώς είναι κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω στα βράχια. Σύμφωνα με τη παράδοση η ιστορία της μονής ξεκινάει το 1300 από μια εικόνα που βρήκε ένας βοσκός.
Πούλιθρα
Αφήνοντας το Λεωνίδιο και την Πλάκα και με κατεύθυνση ακόμα πιο νότια, φτάνουμε στα Πούλιθρα, ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό μόλις 8km από το Λεωνίδιο, χτισμένο στις παρυφές του Πάρνωνα. Το χωριό βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει ιδανικά το βουνό και τη θάλασσα. Τα γραφικά σπίτια ακολουθούν την Κυνουριακή αρχιτεκτονική και απλώνονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά, φθάνοντας μέχρι το Μυρτώο Πελάγος. Η πεντακάθαρη παραλία Πούλιθρα είναι στρωμένη με βότσαλο, ενώ ο βυθός είναι αμμουδερός. Τα Πούλιθρα έχουν παραμείνει παραδόξως «ανέγγιχτα» από την τουριστική εκμετάλλευση και αποτελούν ιδανικό ολιγοήμερο προορισμό με προσιτές τιμές διαμονής, καλό φαγητό και όμορφη φύση για περιπάτους, χωρίς περαιτέρω μετακινήσεις. Πίσω από το λιμάνι κρύβεται η σαφώς πιο ήσυχη παραλία του Αγίου Γεωργίου.
Ελαφόνησος
To πρώτο τετραήμερο μας βρήκε να αλωνίζουμε κατά μήκος της Αρκαδίας γράφοντας περίπου 500km και την μικρή οθόνη δίπλα από τα αναλογικά όργανα, που ενημερώνει για την λειτουργία του υβριδικού συστήματος και τον υπολογιστή ταξιδίου, να μένει πεισματικά στα 5,8lt μέσης κατανάλωσης με τον κλιματισμό να μην σταματάει να λειτουργεί πρακτικά ποτέ. Το SHVS αποτελείται από έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια που χρησιμοποιείται ως μίζα για την ενεργοποίηση του θερμικού μοτέρ, ενώ παράλληλα ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα, αποθηκεύοντάς την σε μία μπαταρία λιθίου, που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Ο μικρός ηλεκτροκινητήρας ενισχύει την καμπύλη ροπής του θερμικό κινητήρα με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση.
Η Πελοπόννησος έχει αρκετά μέρη που θυμίζουν παράδεισο. Ωστόσο κανένα δεν αξίζει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό περισσότερο από την Ελαφόνησο. Με 19τ.χ. Έκταση, το μικρό αυτό νησάκι, σου υπόσχεται λευκές αμμουδιές, τιρκουάζ νερά, φυσικούς αμμόλοφους και ένα ονειρικό σκηνικό που σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιον εξωτικό προορισμό. Από το Άστρος απέχει 160km (και 350km συνολικά από την Αθήνα) ήτοι περίπου 3 ώρες οδήγησης. Το αυτόματο CVT κιβώτιο είναι πολύ άνετο και ταυτόχρονα διατηρεί χαμηλά τις στροφές του κινητήρα (3.200rpm στα 130km/h) προς όφελος της κατανάλωσης και του παραγόμενου θορύβου από τον τετρακύλινδρο K12D.
Για να φτάσεις στην Ελαφόνησο, πρέπει να περάσεις από το χωριό Βιγκλάφια, στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης. Μία στάση που αξίζει να κάνεις είναι στον οικισμό, Παραδείσι, που ενδείκνυται για περπάτημα με θέα τρεχούμενα νερά και παλιούς νερόμυλους. Φτάνοντας στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου θα πάρεις το φέρι από την Πούντα (έχει κάθε μισή ώρα) και σε 10 λεπτά θα βρίσκεσαι σε ένα εξωτικό νησί. Η παραλία της χώρας σίγουρα δεν θυμίζει κάτι τέτοιο καθώς είναι υπερβολικά φορτωμένη από ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ, με το ευέλικτο Ignis να ευνοείται στην αυτοκινητιστική συμφόρηση που συμβαίνει εδώ αρκετά συχνά, όμως μετά τις 18:00 απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και προσφέρεται για περπάτημα για να θαυμάσεις τα πολύχρωμα ψαροκάικα και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (σημείο αναφοράς για το νησί), η οποία βρίσκεται πάνω σε μία βραχονησίδα που συνδέεται με τη στεριά με μία γέφυρα.
Το δυνατό σημείο του νησιού όμως είναι οι απίστευτες παραλίες του. Φυσικά όλα περιστρέφονται γύρω από τον Σίμο που θεωρείται από τις καλύτερες Παραλίες στην Ελλάδα. Έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από την Unesco και χωρίζεται σε δύο μέρη, τον Σίμο και το Σαρακήνικο. Τα εντυπωσιακά ρηχά τιρκουάζ νερά, η ψιλή λευκή άμμος, οι μεγάλοι αμμόλοφοι και οι κέδροι συνθέτουν ένα μοναδικό, πρακτικά εξωτικό σκηνικό. Μέσα από τα πεντακάθαρα νερά είναι ευδιάκριτος ο βυθός με την ροζ άμμο, που προέρχεται από τα κόκκινα κοράλλια. Η παραλία είναι οργανωμένη με τις τιμές στις ξαπλώστρες να είναι όμως εξωφρενικές (20-40 ευρώ ανάλογα με την θέση και τον τύπο της ξαπλώστρας). Υπάρχει όμως και χώρος χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες και πολλές παρέες έρχονται οργανωμένες με σκίαστρα παραλίας. Μόλις στα 50m από την παραλία υπάρχει και Camping για τους λάτρεις του “outdoor”.
Στη δυτική πλευρά της Ελαφονήσου, στην περιοχή Κάτω Νησί, βρίσκεται η παραλία της Παναγίας. Πρόκειται για μεγάλη αμμώδη παραλία με βαθιά καταγάλανα νερά. Κατά μήκος της υπάρχουν σπάνιοι αμμόλοφοι και δάσος από θαλασσόκεδρα. Λίγο ανατολικότερα του Σίμου και απέναντι από το Κάβο Μαλιά, βρίσκεται ο όρμος της Λεύκης. Είναι πιο μικρή παραλία, ωστόσο συνδυάζει λευκή άμμο και βράχια, θυμίζοντας καρτ-ποστάλ. Για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ, η Ελαφόνησος είναι ιδανικός προορισμός για surfing, windsurfing και kitesurfing, ενώ στα must-visit πρέπει να συμπεριληφθεί και η βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι. Η προϊστορική πόλη καταποντίστηκε από ισχυρότατο σεισμό, που ενδεχομένως να ήταν ο ίδιος που απέκοψε και την Ελαφόνησο από την Πελοπόννησο και την έκανε νησί.