Το μεγαλεπήβολο έργο στην «υπηρεσία της πόλης των Αθηνών και των κατοίκων της», το «σημαντικό έργο που μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας» είναι πλέον παρελθόν. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Πανεπιστημίου -ενός έργου που στοίχησε περίπου 2 εκατ. ευρώ- ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι το έργο «βγήκε και δεν βγήκε» ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσουν νέα έργα για μία μόνιμη, μεγάλης κλίμακας, ανάπλαση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πρωτεύουσας, σε όλο το μήκος της, μέχρι την Ομόνοια.
«Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε. Πάμε για κάτι καινούριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όπου μίλησε για ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση και για επόμενη φάση που θα περιλαμβάνει τα μόνιμα έργα (τα οποία θα αρχίσουν μέσα στο 2021). «Έχω φάει πάρα πολύ “ξύλο” για τον Μεγάλο Περίπατο», επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων που, υπό το βάρος των αντιδράσεων για το βιαστικό και το «πρόχειρο» της παρέμβασης στην Πανεπιστημίου, δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα έργο πιλοτικό και προσωρινό, «ώστε να δούμε», όπως είπε, «πώς θα λειτουργήσει». Ο δήμαρχος υποστήριξε πως η λογική πίσω από το έργο, είναι η επανασύνδεση της Ακρόπολης και του Μουσείου της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και για αυτό τα έργα ξεκίνησαν από την πλατεία Ομονοίας. «Με τη δοκιμαστική εφαρμογή των παρεμβάσεων θα βγάλουμε συμπεράσματα τα οποία θα αξιοποιηθούν. Οι πιλοτικές παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου όπως και στα άλλα σημεία του κέντρου θα παραμείνουν έως ότου ξεκινήσουν τα μόνιμα έργα το 2021».
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση το βάψιμο του οδοστρώματος ή να βάλεις μία ζαρντινιέρα», παραδέχθηκε, ομολογώντας ότι όλο αυτό επρόκειτο για ένα πείραμα. «Έπρεπε να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και κυρίως προσωρινό για να τραβήξουμε τις γραμμές του έργου, να ζωγραφίζεις δηλαδή πριν αρχίζεις να σκάβεις», εξήγησε σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις ζαρντινιέρες με τους φοίνικες και τα ξερά, πλέον, χόρτα στην οδό Πανεπιστημίου και τα πεζοδρόμια-παγίδα μεταξύ των παλιών ορίων και του βαμμένου -πλέον φθαρμένου- οδοστρώματος που δόθηκε στους πεζούς.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το έργο -έστω και με την προσωρινή μορφή του- λειτουργεί, ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι, σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας, η Πανεπιστημίου πάει λιγότερο καλά, αν και όπως υποστήριξε, «κυκλοφοριακά λειτουργεί». Στην Πανεπιστημίου ο Μεγάλος Περίπατος «βγήκε και δεν βγήκε», «αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση που μπορώ δώσω», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, ομολογώντας ουσιαστικά ότι το πείραμα δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο όσο περίμενε.
Σημειώνεται, ότι η «πιλοτική εφαρμογή» του Μεγάλου Περιπάτου, κόστισε συνολικά 1.870.074,4 ευρώ. Έγιναν δύο συμβάσεις, η μια που αφορούσε τα χρώματα και την σήμανση των δρόμων που υπέστησαν την δοκιμαστική ανάπλαση και η άλλη που αφορούσε τις ζαρντινιέρες, τους φοίνικες, τα παγκάκια και τον λοιπό αστικό εξοπλισμό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
InTime Sports & News Photo Agency
Eurokinissi Photopress