Τα προληπτικά μέτρα που θα ισχύσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 15/10 ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Η ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από τις 3 έως τις 6 το πρωί θα επηρεάσει Εύβοια και Χαλκιδική και από αύριο υπάρχει ενδεχόμενο να χτυπήσει νησιά του του Ανατολικού Αιγαίου ιδίως την Σάμο και Ικαρία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως τις ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είναι οι εξής:
- Από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 08:00 αύριο το πρωί, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς σε Κηφισό και Παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε συνεννόηση με την Τροχαία, ενώ θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους εισόδου στην Αττική.
- Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, στην περίπτωση που επιδεινωθούν τα φαινόμενα.
- Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, παράλληλα με την ίδια απόφαση σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
- Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
- Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Ο υπουργός είπε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού και πως όλα τα μέτρα είναι προληπτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα. «Όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Εκατοντάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική
Η κακοκαιρία συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα μας, έχοντας δημιουργήσει επεισοδιακές σκηνές σε όλη την Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την κακοκαιρία «Μπάλλος» άφησαν περισσότερα από 140mm βροχής σε κάποιες περιοχές, προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (147mm), Αμπελοκήπων (145mm), Περιστερίου (139mm) και Υμηττού-Δάφνης (130mm).
Σε όλη την Ελλάδα, μέχρι στιγμής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.164 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο και κοπές δέντρων.
Πιο αναλυτικά:
Η Περιφέρεια Αττικής δέχτηκε 646 κλήσεις κυρίως σε περιοχές του λεκανοπεδίου ως κάτωθι:
- 560 για αντλήσεις υδάτων
- 36 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες
- 25 για κοπές δέντρων
- 22 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημεία
- 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δέχτηκε 490 κλήσεις κυρίως στο νησί της Κέρκυρας για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 60 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Στη περιοχή έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ καθώς και ακτοπλοϊκώς η 5η ΕΜΑΚ. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ. Η Περιφέρεια Ηπείρου δέχτηκε 6 κλήσεις και συγκεκριμένα 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 2 κλήσεις, 1 για άντληση υδάτων και 1 για απομάκρυνση ατόμου σε ασφαλές σημείο. Επίσης, στην περιοχή Τσακαίοι στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 6 κλήσεις, 2 για κοπές δέντρων, 3 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δέχτηκε 14 κλήσεις, 6 για αντλήσεις υδάτων και 8 για κοπές δέντρων.