Αντικείμενο απορίας έχει γίνει η κίνηση που επικρατεί στους δρόμους της Αττικής, παρά την εφαρμογή καθολικού lockdown από το περασμένο Σάββατο σε όλη τη χώρα.
Όταν τον περασμένο Μάρτιο η χώρα μπήκε σε καθεστώς lockdown, η εικόνα στους δρόμους της Αθήνας ήταν κυριολεκτικά αποκαρδιωτική. Κεντρικοί δρόμοι όπως Μεσογείων, Κατεχάκη, Κηφισίας και Τσιμισκή είχαν ελάχιστα αυτοκίνητα, όταν σε στιγμές κανονικές κίνησης υποδέχονταν καθημερινά χιλιάδες οχημάτων. Τις πρώτες όμως δύο μέρες επιβολής του Lockdown, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε βιώσει πέρυσι, καθώς υπάρχει αρκετή κίνηση στους δρόμους, κάτι που αναμφίβολα προκαλεί απορία σχετικά με το τι συμβαίνει και βλέπουμε τέτοια αλλαγή.
Σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, την Τρίτη 10/11, η αύξηση στην κίνηση έφτασε σε ποσοστό 35% σε σχέση με το 1ο lockdown του περασμένου Μαρτίου. Τα στοιχεία της Τροχαίας επιβεβαιώνουν ότι κάθε μέρα που περνάει ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι του, αγνοώντας τις συνεχείς συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για περιορισμούς. Η κίνηση αποδίδεται από την Τροχαία στο γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του, έχοντας στα χέρια του όλα τα νόμιμα έγγραφα. Το ποσοστό αυτών που παρανομούν δεν ξεπερνά το 5% με 10% ημερησίως.
Σύμφωνα με τις Αρχές, η πλειοψηφία των οδηγών κυκλοφορούν απόλυτα νόμιμα βάσει των εγγράφων που έχουν στα χέρια τους κι αυτό επιβεβαιώνει την άποψη πολλών ότι θα έπρεπε εξ’ αρχής να αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά. Όπως επιβεβαιώνει η Τροχαία, την Τρίτη το πρωί παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση σε βασικούς δρόμους κι αυτό οφείλεται σε έναν ακόμη λόγο. Αστυνομικοί σε βασικούς άξονες (π.χ. Κηφισίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Αμαλίας) έμπαιναν στη μέση του δρόμου, διέκοπταν τη ροή των αυτοκινήτων για ελέγχους και στις τρεις λωρίδες με αποτέλεσμα να προκαλείται μποτιλιάρισμα. Η Τροχαία, σε καθημερινή βάση, κάνει περισσότερους από 30.000 ελέγχους και μέχρι στιγμής καταγράφει περίπου 200-300 παραβάσεις ημερησίως.
Ωστόσο, η απόκλιση σε σχέση με το πρώτο lockdown θεωρείται δικαιολογημένη και οφείλεται στην μετακίνηση των γονέων και των μαθητών στα Δημοτικά σχολεία τα οποία είναι ανοιχτά, την υποχρεωτική τηλεργασία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 50% (όταν στην προηγούμενη καραντίνα όλες οι επιχειρήσεις ακόμα και αν δεν είχαν μπει σε αναστολή λειτουργίας, είχαν στείλει την πλειοψηφία των υπαλλήλων τους στο σπίτι με τηλεργασία), ενώ ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τον περιορισμό του συγχρωτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση, από και προς την εργασία γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr